Σάββατο, 30 Αυγούστου 2008

κοινοτυπίες #2 (εκπαιδευτικό σύστημα και τα συναφή)

Προχθές ο θείος απ'το Καναδά μας έβγαλε για φαγητό. Είχε χρόνια να μας δει, θα κάνει χρόνια να μας δει, ας το γιορτάσουμε...
Καθ'όλη τη διάρκεια της εξόδου είπε αρκετές ανοησίες, δεν έκανα το κόπο να προσποιηθώ ότι πρόσεχα- δεν έκανε το κόπο να προσποιηθεί ότι τον νοιάζει. Όταν όμως άρχισε να λέει για το πόσο απαυδισμένος ήταν με αυτό που παθιασμένα αποκαλούμε "εκπαιδευτικό σύστημα" στο Γκρις, σταμάτησα να παίζω με τα μαρούλια μου, και σοβάρεψα ξαφνικά.
Πουθενά στο κόσμο, λέει, δεν υπάρχουν... φροντιστήρια. Ό,τι μαθαίνεις, το μαθαίνεις στο σχολείο. Για να κάνεις μαθήματα εκτός σχολείου, πάει να πει ότι οι βαθμοί σου παραείναι σκατά, και ότι εσύ θες να πάψουν να είναι σκατά, και ο μόνος τρόπος είναι αυτός. Αλλιώς γιατί να μπαίνεις στο κόπο? (φυσικά, στις περισσότερες απ'αυτές τις χώρες είναι επικρατέστερος ο θεσμός του κολλεγίου, που είναι άλλο αγγούρι, αλλά τελοσπάντων...) Και για να το λέει ο Κρις, που ακόμα και αν είναι Κρις, είναι γενικός διευθυντής της εθνικής τράπεζας του Καναδά και έχει γυρίσει και γυρίζει τον κόσμο. Κάτι θα ξέρει.
Όχι ότι δεν ήξερα ότι το εκπαιδευτικό μας είναι για το φούτσο. Όχι ότι δεν ήξερα ότι σε άλλες χώρες δεν ήταν καλύτερα (ας μην εξιδανικεύουμε τα πράγματα) αλλά τουλάχιστον, ήταν λίγο καλύτερα.. Απλά, σκέψου ότι είναι σκατά για μας, για τα δικά μας κριτήρια, που έχουμε να δούμε καλό από την εποχή του Πλάτωνα, χωρίς καν να λάβουμε υπ'όψην τι γίνεται παραέξω! Αυτό ήταν που με προβλημάτισε και με ενόχλησε.
Όπως επίσης... Εσύ που δεν έκανες το κόπο ν'ανοίξεις τα βιβλία όταν έπρεπε.. ή τα άνοιξες αλλά δεν έκανες το κόπο να δεις τι γράφουν εκεί μέσα.. με αποτέλεσμα, μετά το μαρτύριο των πανελληνίων η μόνη σχολή που έπιασες ήταν αισίως η Λεμονοκοπτική Κωλοπετινίτσας, δε νομίζω ότι θα'πρεπε να επιμένεις ότι σου φταίει το σύστημα.. Κατ'αρχάς, είναι γελοίο. Δε λέω, καλή η καραμέλα, ωραίο συναίσθημα το να ξεγλιστράς μια ζωή σαν ένας άλλος Μαγκάιβερ και να μην αντιμετωπίζεις τα λάθη σου, αλλά μέχρι πότενες?
Όπως επίσης... Κι εσύ που αφού μεν έκανες ό,τι έκανες, κάνεις ολόκληρη διάλεξη όταν πάει εκεί η συζήτηση (με απίστευτη ευχέρεια λόγου, εκθέτοντας ένα σωρό επιχειρήματα και αφήνοντάς τους όλους άφωνους με τους απίστευτους ορίζοντες του μυαλού σου και την εκθαμβωτική ομορφιά του λόγου σου) καλύτερα να σκάσεις.. Μη ξοδεύεις τζάμπα φαιά ουσία, αν δε σκοπεύεις να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις. Νομίζω ότι όλοι έχουμε κουραστεί να ακούμε τα ίδια και τα ίδια, να λέμε τα ίδια και τα ίδια, και το μόνο που κάνουμε συνοψίζοντας είναι να ρίχνουμε κατάρες. Η τύχη μας θα συνεχίζει να είναι στα χέρια του τρελιάρη που του καύλωσε να γίνει Υπουργός Παιδείας -καλά κάνει και τρέμει το φυλλοκάρδι σου- εκτός κι αν αναλάβει κανένας σωστός άνθρωπος..
.
.
.


ΑΑΑΑΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑ! μόνο μια φορά κάθε δυο χρόνια μου έρχονται κάτι τέτοια ωραία! καταγράφτηκε αυτό... ροφλ...
-συνεχίζω- ναι, καλώς ή κακώς, ή λαμβάνουμε δραστικά μέτρα και παίρνουμε τη δύναμη που έχουμε σαν λαός στα χέρια μας, ως χώρα με μια φρικιαστική καρικατούρα δημοκρατίας, για ν'αλλάξουμε τα πράγματα, ή περιμένουμε αυτόν τον σωστό, τον καλό άνθρωπο... που ακόμα και ο Βέγγος ομολόγησε ότι τελικά δεν υπάρχει

Δεν υπάρχουν σχόλια: